CONSILIUL REPREZENTATIV AL PĂRINȚILOR

29.10.2015Financiar2015
CONSILIUL REPREZENTATIV AL PĂRINȚILOR comunică RAPORTUL FINANCIAR PE ANUL ȘCOLAR 2014-2015
[citește raportul]
Notă. Orice părinte interesat are dreptul să verifice documentele contabile pe care este fundamentat Raportul financiar.
DIRECTOR,
PROF. DAN ZAHARIA

29.10.2014
CONSILIUL REPREZENTATIV AL PĂRINȚILOR comunică RAPORTUL FINANCIAR PE ANUL ȘCOLAR 2013-2014
[citește raportul]
DIRECTOR,
PROF. DAN ZAHARIA

26.01.2014crp.02
Precizări legislative
În contextul anchetei declanșate în cazul învățătoarei de la Școala Gimnazială „Maria Rosetti” din București, acuzată că cerea cadouri de la părinții elevilor, în presă, la radio și televiziune au fost vehiculate mai multe opinii privind „fondul clasei”.

De exemplu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, SIMION HANCESCU, FSLI consideră că astfel de practici, precum „încurajarea constituirii fondului clasei”, atât de mult hulit, prin toate mijloacele de comunicare, de părinți, de factorii de decizie din învățământ și de întreaga clasă politică, își au rădăcinile în subfinanțarea cronică, în ultimii 24 de ani, a învățământului românesc de stat“.
Liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”,MARIUS NISTOR, a declarat că organizația de sindicat cere eliminarea definitivă a fondului clasei, susținând că statul trebuie să asigure materialele necesare actului educațional, iar când autoritățile vor înțelege acest lucru și vor acționa în consecință, o mare parte din așa-zisa corupție mult hulită din sistem va dispărea. „Învățământul este departe de a fi un serviciu gratuit pentru populație. Atât timp cât se dă posibilitatea părinților, chiar și la nivel declarativ, de a strânge fonduri pentru clasă sau școala, din învățământ nu vor fi eliminate aceste practici“.crp.01
De asemenea, în urma scandalului spăgii, ministrul Educației Naționale REMUS PRICOPIE a organizat o videoconferința la care au participat toți inspectorii generali și reprezentanți ai sindicatelor, dar și ai asociațiilor de părinți și cărora le-a cerut sa aibă întâlniri cu toți directorii de școli din județele respective, „să discute problema fondului clasei, modul in care banii circulă, ce e si ce nu e permis, cum să evite corupția în școli“.
De aceea am considerat util că, cel mai bine este sa prezentăm părinților și tuturor celor interesați prevederile legale cu privire la ceea ce impropriu numim „FONDUL CLASEI”. Cunoașterea acestor prevederei legale și interpretarea corectă a lor este singura modalitate obiectivă de a distinge între coruptie și sprijnul pe care părinții îl pot acorda legal scolii pentru dotarea și modernizarea bazei materiale a acesteia.[Clic aici și citește prevederile legale despre „FONDUL CLASEI”.]
DIRECTOR,
PROF. DAN ZAHARIA

26.01.2014
Ministrul Educaţiei, de acord cu fondul şcoliiMinistrul Educaţiei, de acord cu fondul şcolii#1
Remus Pricopie a preferat ieri compania profesorilor sindicalişti, în detrimentul oficialităţilor locale. Acesta a vorbit, la sediul USLIP, despre colectarea fondului clasei, admiterea la liceu sau adoptarea Codului Etic.

Prezent ieri, 24 ianuarie, la Iaşi, ministrul Educaţiei, Remus Priopie, a preferat să discute cu reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP), decât să stea alături de autorităţile locale. Ministrul a petrecut mai bine de o oră alături de profesori, până când a trebuit să plece direct la aeroport. În timpul în care s-a aflat la sediul USLIP, acesta a analizat proiectul de reconversie profesională pentru cadrele didactice, iniţiat de Laviniu Lăcustă, dar a răspuns şi la toate problemele şi nemulţumirile de moment. Colectarea fondului clasei, situaţia în care se găsesc profesorii navetişti, 5 – nota minimă de admitere la liceu, Codul Etic pentru profesori şi recentele modificări adoptate în Legea Educaţiei Naţionale, aceste au fost au fost principalele teme dezbătute. În calitate de ministru, dar şi de părinte, Remus Pricopie a susţinut că nu este de acord cu interzicerea fondului clasei. „Trebuie să interzicem şi să fim categorici faţă de practicile imorale şi ilegale. În rest, este dreptul meu să merg la şedinţa cu părinţii, la preşedintele clasei şi la chestor, să dau 100 de lei şi din bani să se cumpere nişte hărţi mai frumoase. În acelaşi timp, faptul că permiţi părinţilor să aibă o contribuţie în şcoală, recunosc, nu trebuie să ofere o scuză statului şi ministerelor, pentru a nu mai finanţa sistemul”, a spus acesta.
„Principiul care funcţionează peste tot în lume este că omul face ce vrea cu banii pe care îi are” – Remus Pricopie, despre fondul clasei
Codul Etic – armă împotriva jignirii profesorilor
A continuat, apoi, cu veşnica problemă a generalizării, „o boală românească ce ne trage foarte mult în jos”. Nu toţi profesorii trebuie consideraţi corupţi, iar o şcoală în care există un profesor pătat nu trebuie transformată, automat, într-o şcoală de şters de pe listă. În acest context, deşi liderii USLIP s-au declarat împotriva unui Cod Etic, ministrul a rămas de neînduplecat. „Noi trebuie să ne răspundem la nişte întrebări foarte simple. În momentul în care un cadru didactic face ceea ce a făcut doamna de la Şcoala 10, decidem cu toţii că trebuie să urmeze acelaşi parcurs? Da, eu cred că asta trebuie să decidem. Un cadru didactic care a luat mită în şerveţel la Bacalaureat, la Constanţa, trebuie să mai predea în acea şcoală? Nu! Pentru că numai atunci jigneşti, într-adevăr, întreg corpul profesoral”, a explicat Remus Pricopie.
O altă idee de la care nu s-a abătut a fost aceea că, pentru a intra la liceu, un elev trebuie să fie capabil să ia minim 5 la Evaluarea Naţională. „Altfel, noi încurajăm elevii şi părinţii că nu contează. Te pregăteşti, nu te pregăteşti, tot acolo ajungi. Cum să fii în stare să iei diploma de Bacalaureat, câtă vreme eşti admis în clasa a IX-a cu note de 2 şi 3?”, s-a întrebat ministrul. În acest sens, acesta a susţinut dezvoltarea şcolii profesionale şi strângerea legăturilor cu mediul economic: „Trebuie să dotăm laboratoarele, dar adevăratul laborator este fabrica!”, a încheiat Remus Pricopie. (Anda Pintilie)
Data publicarii: 26/01/2014
(document preluat integral; sursa:http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/invatamant)

01.11.2013crp.04.imag
CONSILIUL REPREZENTATIV AL PĂRINȚILOR comunică RAPORTUL FINANCIAR PE ANUL ȘCOLAR 2012-2013
[citește raportul]
DIRECTOR,
PROF. DAN ZAHARIA